Sicilia (Sycylia)

Sicilia

Największa włoska wyspa położona na Morzu Śródziemnym ma niezwykle bogatą historię, będąc skrzyżowaniem wielu kultur i cywilizacji, która wywarły znaczący wpływ na produkcję wina w tym regionie. Odkrycia archeologiczne potwierdzają, iż Sycylia była jednym z pierwszych regionów włoskich, który poznał kulturę uprawiania winogron i produkcji wina. Fenicjanie, Grecy, a następnie Rzymianie kultywowali uprawę winorośli na terenach Sycylii . Śródziemnomorski, suchy i ciepły klimat od zawsze sprzyjał uprawom. Przez wiele lat produkowano tam wino prawie wyłącznie dla własnych potrzeb, ale ostatnie 10 lat to dla Sycylii okres wielkich przemian i wzrostu produkcji wina. Z jednej strony na wyspę dotarły nowe międzynarodowe szczepy, z drugiej pojawili się nowi prężni producenci pochodzący z północnej części Włoch. Przede wszystkim jednak niezwykle wzrosła jakość sycylijskich win. Różnorodność szczepów jest zdumiewająca. Spotkamy tu wszystkie międzynarodowe oraz lokalne grona czerwone takie jak: Nero d’Avola, Calabrese, Frappato, Nerello Mascalese, Nocera oraz białe: Insolia, Grecanico, Catarratto, Zibibbo. Na szczególną uwagę zasługują takie wina jak Marsala, Moscato di Siracusa, Malvasia di Lipari i Passito di Pantelleria. Spożywanie sycylijskich win staje się modne ze względu na ich naturalną biologiczną czystość oraz ze względu na ich dobroczynny wpływ na zdrowie i organizm człowieka (szczególnie win czerwonych). Sycylia posiada 19 stref produkcji win klasy DOC.