Smak i aromat: intensywnie owocowa, nuty warzywne, aromat karczocha; intensywny smak o zdecydowanych ale zrównoważonych pikantnych i gorzkich nutach. Pierwsze tłoczenie na zimno.
Sugestie kulinarne: idealna do pizzy, czerwonego mięsa, roślin strączkowych, krewetek, pieczonej ryby.
Data przydatnosci do spożycia: 23.08.2022
"Smakowanie olejów z oliwek jednoodmianowych jest podróża po regionach odleglych, ktora materializuje się na naszych stołach. Łaskocze nasze podniebienia i wprowadza w dobry nastrój. Tak też jest w przypadku oleju z odmiany Coratina, uprawianej głównie w Apulii, południowe Włochy. Olej o intensywnym zielonym kolorze ze złocistymi odcieniami. Pachnie koprem włoskim, karczochami, sianem i pieprzem. W smaku wyczuwalna jest trawa i... znowu karczochy. Coratina jest olejem o dużej zawartości naturalnych substancji antyutleniajacych. Jest dość pikantna. Przy użyciu jej do zup czy sałatek nie potrzeba juz dodawać soli, pieprzu czy innych przypraw. Zresztą, te ostatnie dodatki służą najczęściej do przykrycia wad różnych oliw. Są też prawie konieczne, gdy stosuje się w kuchni rozmaite bezzapachowe, bezsmakowe i rektyfikowane oleje nie z oliwek." 30.03.21 źródło: https://www.facebook.com/caffeitaliaciechanow/
Bardzo cenny składnik o wyjątkowym aromacie. Smaczna, intensywna w aromacie i bardzo trwała w smaku. Pierwsze tłoczenie na zimno.
Sugestie kulinarne: idealna jako świeży dodatek do risotto, jajek, mięsa i carpaccio.
Data przydatności do spożycia: 30.10.2022
Przydatne informacje: Najlepiej przechowywać w temperaturze pomiędzy 14 - 18°C. W niższej temp. oliwa może ulec krystalizacji, ale wraca do postaci płynnej w temperaturze powyżej 18°.
W czasach rzymskich i greckich rozmaryn był uważany za świętą roślinę. Włoska oliwa extra vergine doprawiona rozmarynem, typową śródziemnomorską przyprawą o intensywnym i silnym. W smaku delikatna kwasowość z pikantnymi nutami. Pierwsze tłoczenie na zimno.
Sugestie kulinarne: idealna do pizzy i chleba, do wieprzowiny i kurczaka, ciecierzycy i ziemniaków.
Data przydatności do spożycia:
Przydatne informacje: Najlepiej przechowywać w temperaturze pomiędzy 14 - 18°C. W niższej temp. oliwa może ulec krystalizacji, ale wraca do postaci płynnej w temperaturze powyżej 18°.
Włoska oliwa extra vergine doprawiana bazylią o świeżym i pikantnym aromacie. Jej słodkie nuty przywołują lato. Pyszna i pikantna w smaku. Pierwsze tłoczenie na zimno.
Sugestie kulinarne: idealna do makaronów, mozzarelli, bruschetty, do białego mięsa i pomidorów.
Data przydatności do spożycia:
Przydatne informacje: Najlepiej przechowywać w temperaturze pomiędzy 14 - 18°C. W niższej temp. oliwa może ulec krystalizacji, ale wraca do postaci płynnej w temperaturze powyżej 18°.
Ważne! Ta strona korzysta z plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies. Zamknij komunikat.