Piękno Toskanii sprawia, że pragnieniem każdego turysty jest choćby krótki pobyt w tym jednym z najpiękniejszych regionów Włoch. Centralne położenie, urokliwość krajobrazu i wspaniały klimat zachęciły najpierw Etrusków a później Rzymian do budowy potęgi tego fascynującego miejsca. Dzisiejsza Toskania to nie tylko wspaniałe dziedzictwo kulturowe, nowoczesny przemysł ale również niezwykłe osiągnięcia enologiczne. O Toskanii mówi się, że jest „ikoną włoskiego winiarstwa”. Króluje tu niepodzielnie szczep Sangiovese, z którego powstaje sławne Chianti w swych najróżnorodniejszych wcieleniach, doskonałe Brunello di Montalcino. Grono to często bywac również składnikiem Wielkich Toskanów. Warto zapamiętać, że to właśnie tutaj znajduje się graniczący z linią brzegową Morza Tyreńskiego podregion Maremma mający w sobie nieprawdopodobny potencjał dla przyszłości włoskiego winiarstwa. Już dzisiaj wina z Maremmy cieszą się zasłużonym uznaniem wśród sympatyków wina. Toskania posiada 6 stref produkcji win klasy DOCG: Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti, Chianti Classico, Vernacia di San Gimignano, Vino Nobile di Montepulciano oraz 34 strefy dla win DOC.
Wyjątkowa okazja sięgnięcia po Brunello od jednego z jego najlepszych producentów! Barwa głęboka, czerwono-rubinowa. Aksamitne w kontakcie o niespotykanej łagodności i okrągłości. Bukiet jest intensywny, owocowy,... więcej
Wyjątkowa okazja sięgnięcia po Brunello od jednego z jego najlepszych producentów! Barwa głęboka, czerwono-rubinowa. Aksamitne w kontakcie o niespotykanej łagodności i okrągłości. Bukiet jest intensywny, owocowy,... więcej
Jedno z najbardziej utytułowanych Rosso di Montalcino! Produkowane z gron Sangiovese uprawianych na wzgórzach w rejonie Montalcino, dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 7-8 miesięcy. Intensywna barwa czerwonego... więcej
Wyśmienite toskańskie, klasyczne Chianti, do którego wytworzenia użyte zostały najlepsze, specjalnie wyselekcjonowane grona szczepu Sangiovese, z dodatkiem Canaiolo. Czarny kogut na szyjce butelki symbolizuje... więcej
Doskonałe klasyczne Chianti, wyprodukowane z winogron szczepu Sangiovese. Wino przyjemne ze względu na swoją delikatną i zwartą strukturę. Wyróżnia się ze względu na swój bukiet, elegancję i harmonię w smaku.... więcej
Pierwsze winnice zostały założone w Monte Oliveto już w 1340 roku przez przybyłych tam mnichów. Na 25-ciu hektarach uprawiana jest odmiana winogron zwana Vernaccia di San Gimignano. Barwa jasna, słomkowo-żółta z... więcej
Wielokrotny medalista i od wielu lat niekwestionowany lider w kategorii Chianti. Intensywna, doskonale przejrzysta barwa, ciemno czerwono - rubinowa, wpadająca w odcień dojrzałego owocu granatu. Wyrazisty bukiet z... więcej
Po latach projektów, przemyśleń i trudnych decyzji nareszcie pojawiło się w tej wspaniałej winnicy produkującej tak znane i cenione Chianti Leonardo, wino o tej samej nazwie lecz w wersji Riserva. W pierwszej fazie grona... więcej
Wielokrotny medalista, a przestrzeni ostatnich kilku lat niekwestionowany lider w kategorii Chianti. Intensywna, ciemno czerwono - rubinowa barwa, doskonale przejrzysta, wpadająca w granat. Intensywny bukiet, z charakterystyczną... więcej
Wielokrotny medalista, a przestrzeni ostatnich kilku lat niekwestionowany lider w kategorii Chianti. Intensywna, ciemno czerwono - rubinowa barwa, doskonale przejrzysta, wpadająca w granat. Intensywny bukiet, z charakterystyczną... więcej
Do produkcji tego wina wybierane są najlepsze grona Trebbiano, Malvasia oraz San Colombano, zbierane ze szczególną starannością, a następnie podsuszane na matach. Po długim (pięcioletnim) dojrzewaniu w małych... więcej
Niedościgniony, wielki toskan powstający w 90% z gron Cabernet Sauvignon z 10% dodatkiem gron Merlot. Swą bogatą i dobrze zbalansowaną strukturę zawdzięcza między innymi obecności przez 20-24 miesiące w drewnianych beczkach,... więcej
Najbardziej prestiżowa wersja Chianti Riserva z winnicy Castello di Querceto. W procesie doskonalenia wino przebywa minimum 30 miesięcy w drewnianych beczkach i kolejne 3 miesiące zanim trafi na rynek. Barwa intensywna, rubinowa i... więcej
Wino produkowane z gron pochodzących z upraw biologicznych, położonych w wąskiej dolinie w strefie Greve in Chianti. Wyjątkowy mikroklimat tego obszaru sprawia, że wino posiada pięknie wyeksponowany bukiet pachnący fiołkami i... więcej
To aromatyczne i świeże wino, cieszy się uznaniem międzynarodowym i jest dumą włoskiego przemysłu winiarskiego. Barwa wina jest jasno słomkowa z zielonymi odcieniami. Bukiet delikatny, pełen nut owocowych i kwiatowych. W... więcej
Toskańskie czerwone wino pełne wdzięku i elegancji. Dojrzewa przez 7-8 miesięcy w beczkach ze slawońskiego dębu. Barwa głęboka, purpurowo-czerwona. Bardzo dobra struktura charakterystyczna dla Sangiovese. Bogate, pełne... więcej
Rubinowo-czerwone, gęste, piknatne, balsamiczne. Otula i uwodzi swoimi perfekcyjnymi taninami i idealnie zintegrowaną świeżością.
Sugestie kulinarne: pieczona jagnięcina i dziczyzna, dojrzałe sery.
Grona:... więcej
Ze starannie dobranych najlepszych gron Sangiovese, Merlot i Syrah uprawianych i zbieranych w winnicach Vinci powstaje wyjątkowo harmonijne wino. Tęgie, zrównoważone i bogate w aromaty wszystkich trzech odmian... więcej
Produkowane z najlepszych winogron uprawianych w winnicach Vinci, gdzie osiągają one znakomitą ekspresję odmianową o krystalicznie czystym brzoskwiniowo-kwiatowym aromacie. Fermentowane w stali z wielką dbałością, tak aby... więcej
Powstaje z najlepszych winogron Sangiovese uprawianych w winnicach Vinci i ukazuje niezwykły wpływ terytorium na osiągnięcie doskonałej
ekspresji tego słynnego szczepu będącego "królem" winnic Toskanii.... więcej
Powstaje ze starannie wybranych winogron Syrah uprawianych w winnicach Vinci, których idealne warunki umożliwiają osiągnięcie znakomitej ekspresji odmianowej. Intensywne w zapachu, pikantne i gęste w smaku o fiołkowej i... więcej
Ta czyste Sangiovese jest efektem prostej i tradycyjnej winifikacji czerwonego wina, która obejmuje trzytygodniową macerację winogron ze skórkami i nasionami. Po maceracji i fermentacji mlekowej, wino dojrzewa w... więcej
Leonardo w 1502 roku spędził sześć miesięcy w regionie Emilia-Romagna. Linia 1502 nawiązuje do tej podróży i jest dedykowana winom z najlepszych winnic tego regionu produkowanych metodą Leonardo. W tym czasie... więcej
Leonardo w 1502 roku spędził sześć miesięcy w regionie Emilia-Romagna. Linia 1502 nawiązuje do tej podróży i jest dedykowana winom z najlepszych winnic tego regionu produkowanych metodą Leonardo. W tym czasie... więcej
Leonardo w 1502 roku spędził sześć miesięcy w regionie Emilia-Romagna. Linia 1502 nawiązuje do tej podróży i jest dedykowana winom z najlepszych winnic tego regionu produkowanych metodą Leonardo. W tym czasie... więcej
Rubinowo-czerwone w barwie. W bukiecie dominuje wiśnia i świeże czerwone owoce, połączone z nutą gruszki, przypraw korzennych i pieprzu. Doskonale zbalansowane, dojrzałe i świeże, pełne delikatnych, miękkich tanin. 30% wina... więcej
Po roku dojrzewania w beczkach z dębu francuskiego trafia na trzy miesiące do butelek, by tam doskonalić swoje walory. Rubinowo-czerwone w barwie z bogatymi miedzianymi refleksami. Bukiet wyraźnie owocowy z przeważającą nutą... więcej
Intensywna i głeboka karmazynowa barwa. Mocno owocowy nos. Pełne ciało, bogate wrażenia smakowe i długi finisz. Zbalansowane, wyśmienite do picia od zaraz, jednak wciąż w rozwoju. Dojrzewa około roku w dębowej beczce.
... więcejSztuka Leonarda i to słynne wino są uosobieniem Toskanii: moc, klasycyzm i elegancja, harmonijne połączenie szlachetnych cech. Głęboka ciemnoczerwona barwa granicząca z granatem. Nos świeży, pełen... więcej
Wielokrotny medalista i od wielu lat niekwestionowany lider w kategorii Chianti. Intensywna, doskonale przejrzysta barwa, ciemno czerwono - rubinowa, wpadająca w odcień dojrzałego owocu granatu. Wyrazisty bukiet z... więcej
Doskonałe klasyczne Chianti, wyprodukowane z winogron szczepu Sangiovese. Wino przyjemne ze względu na swoją delikatną i zwartą strukturę. Wyróżnia się ze względu na swój bukiet, elegancję i harmonię w smaku.... więcej