Opis
Intensywność: 5/5
Pierwotne pochodzenie odmiany: Puglia, Włochy
Smak i aromat: intensywnie owocowa, nuty warzywne, aromat karczocha; intensywny smak o zdecydowanych ale zrównoważonych pikantnych i gorzkich nutach. Pierwsze tłoczenie na zimno.
Sugestie kulinarne: idealna do pizzy, czerwonego mięsa, roślin strączkowych, krewetek, pieczonej ryby.
Data przydatnosci do spożycia: 23.08.2022
"Smakowanie olejów z oliwek jednoodmianowych jest podróża po regionach odleglych, ktora materializuje się na naszych stołach. Łaskocze nasze podniebienia i wprowadza w dobry nastrój. Tak też jest w przypadku oleju z odmiany Coratina, uprawianej głównie w Apulii, południowe Włochy. Olej o intensywnym zielonym kolorze ze złocistymi odcieniami. Pachnie koprem włoskim, karczochami, sianem i pieprzem. W smaku wyczuwalna jest trawa i... znowu karczochy. Coratina jest olejem o dużej zawartości naturalnych substancji antyutleniajacych. Jest dość pikantna. Przy użyciu jej do zup czy sałatek nie potrzeba juz dodawać soli, pieprzu czy innych przypraw. Zresztą, te ostatnie dodatki służą najczęściej do przykrycia wad różnych oliw. Są też prawie konieczne, gdy stosuje się w kuchni rozmaite bezzapachowe, bezsmakowe i rektyfikowane oleje nie z oliwek." 30.03.21 źródło: https://www.facebook.com/caffeitaliaciechanow/