Opis
Susumaniello to rzadki antyczny szczep winogron, uprawiany na Półwyspie Salento, który jeszcze do niedawna używany był jedynie jako dodatek przy produkcji win czerwonych. Jego nazwa oznacza w miejscowej gwarze "osiołka". Najstarsi mieszkańcy mówią, że nazwa pochodzi od zbyt dużego ciężaru, który musiały utrzymywać młode winorośle, inni twierdzą, że jest to wynik charakteru tego trudnego, wręcz upartego w uprawie szczepu.
"Wreszcie mamy winogrona o tej samej osobowości co producent wina..." (powiedziała Elvi - żona producenta), a on (Mark Shannon) nie umiał się oprzeć wyzwaniu i pracy z tym cennym unikatowym gronem.
Wino ma głęboką, atramentową, purpurowo-czarną barwę. Nos intensywny, zmysłowy, pełen jeżyn i czekoladowych aromatów, oferuje również aromaty jagód, fiołków, wiosennych kwiatów, bogatej mieszanki ziół śródziemnomorskich. Jak przystało na "duże" wino jest aksamitne i niezwykle przyjemne na podniebieniu. Posiada fantastyczną świeżość, odpowiednie taniny i gładki finał, które sprawiają, ze chcesz do niego powrócić. Zachwyca swoją głeboką barwą i dużą zawartoscią tanin, które równoważą jego silną owocowość. To wino, które promienieje blaskiem ziemi, ludzi i swojego terroir.
Grona: 100% Susumaniello
Temp. serwowania: 18-20 stopni C.
Deep, ink-jet, purple-black in color. intense and sensual nose, full of black-berries and chocolate aromas, also offers aromas of violets, spring flowers, a rich blend of Mediterranean herbs. Velvety and extremely pleasant on the palate. Fantastic freshness, appropriate tannins and a smooth finale.
Wygląd
- Barwa: czerwone
- Styl: spokojne