Abruzzo (Abruzja)

Abruzzo

Region dolin i wzgórz , gdzie prawie nie istnieją równiny, a ośnieżone wzgórza Maiella i Gran Sasso wznoszą się prawie do 3000 m. n.p.m. Klimat jest tutaj zawsze wietrzny z dużymi różnicami temperatur między dniem a nocą i między latem a zimą. Są to idealne warunki dla rozwoju winnic. W tym niewielkim regionie jest ponad 50.000 firm winiarskich, które przykładają wagę przede wszystkim do jakości produkowanych przez siebie win a nie do ich ilości. Etruskowie założyli tutaj pierwsze winnice już w VII wieku p.n.e. W Abruzzo dominują dwa szczepy Montepulciano i Trebbiano znane na całym świecie. Warto wspomnieć o robiącej niesamowitą karierę auochtonicznej białej winorośli Pecorino i Passerina. Liczne eksperymenty z nowymi szczepami przynoszą dobre efekty, dając ogromne możliwości do dalszego rozwoju. Abruzzo posiada 1 strefę produkcji wina klasy DOCG: Montepulciano d’Abruzzo Coline Teramane i 3 strefy dla win DOC.