Rejon południowych Włoch, bardzo bogaty w wodę, stwarza idealne warunki dla rozwoju winorośli. Pierwsze winnice zostały najprawdopodobniej założone już przez Greków, a rozszerzone przez Rzymian. Nad wyraz łagodny klimat pozwala uzyskać wysoką jakość i różnorodność produkowanych win. Campania słynie z doskonałych win białych takich jak: Fiano di Avelino, Greco di Tufo i najrozmaitszych wersji czerwonego Aglianico. Szczepy pochodzące z tego regionu to między innymi białe: Fiano, Greco, Coda di Volpe, Falanghina, Asprinio, Malvasia, Trebbiano oraz czerwone Aglianico, Piedirosso, Barbera i Sangiovese. Również i w tym rejonie dbałość o tradycję podczas produkcji wina jest gwarancją bardzo wysokiej jakości. Podobnie jak całe południowe tereny Włoch Campania ma ogromne możliwości dalszego rozwoju. Campania posiada 3 strefy produkcji win klasy DOCG: Taurasi, Fiano di Adelino i Greco di Tufo oraz 17 stref dla win DOC.
Taurasi to najpotężniejsze wino Kampanii. Półtoraroczne dojrzewanie w małych beczkach z francuskiego dębu, następne 6-12 miesięcy w dębie slawońskim i w końcu dwuletnie doskonalenie w butelkach, kształtuje jego... więcej
Atrakcyjne, czyste Aglianico, któremu krótkie przebywanie w drewnianej beczce nie uszczupliło aromatycznej świeżości. W kieliszku połyskuje ciemnowiśniową czerwienią z pikantnymi aromatami czereśni, wiśni i... więcej
Stuprocentowe Greco o rzadko spotykanym bogactwie struktury i aromatów, intensywnie żółto-słomkowe w barwie. Bukiet otwiera się nutami moreli i brzoskwini, by po chwili odsłonić woń jabłek i cytrusów. W... więcej
Najpotężniejsze wino Kampanii, nazywane przez znawców wina "Barolo Południa". Produkowane jedynie w najlepszych rocznikach. Wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez 30 miesięcy, potem przez okres 12-18 miesięcy... więcej
Bogate i aromatyczne białe wino o słomkowo-żółtej barwie ze złotymi refleksami. Bukiet intensywny, kompleksowy i elegancki o szerokiej gamie aromatów: gruszki, cytrusy, akcenty miodu, kwiatów akacji i... więcej
Białe wino o słomkowo-żółtej barwie i intensywnym i trwałym bukiecie pachnącym kwiatami i owocami. Świeże, bardzo przyjemne i mineralne w ustach.
Sugestie kulinarne: idealne z przystawkami, ryżem i... więcej
Czerwone wino o skoncentrowanej rubinowo-czerwonej barwie i intensywnym zapachu dojrzałych czerwonych owoców. W smaku wytrawne, delikatne, z odpowiednimi taninami.
Sugestie kulinarne: czerwone mięso, pieczenie, sery i... więcej
Słomkowożółta barwa. Bogaty i intensywny bukiet z owocowymi aromatami jabłka, ananasa, pigwy i gruszki. Świeże w ustach z odpowiednią kwasowością, dobra strukturą i długim kwiatowym finiszu.
Sug.... więcej