Największa włoska wyspa położona na Morzu Śródziemnym ma niezwykle bogatą historię, będąc skrzyżowaniem wielu kultur i cywilizacji, która wywarły znaczący wpływ na produkcję wina w tym regionie. Odkrycia archeologiczne potwierdzają, iż Sycylia była jednym z pierwszych regionów włoskich, który poznał kulturę uprawiania winogron i produkcji wina. Fenicjanie, Grecy, a następnie Rzymianie kultywowali uprawę winorośli na terenach Sycylii . Śródziemnomorski, suchy i ciepły klimat od zawsze sprzyjał uprawom. Przez wiele lat produkowano tam wino prawie wyłącznie dla własnych potrzeb, ale ostatnie 10 lat to dla Sycylii okres wielkich przemian i wzrostu produkcji wina. Z jednej strony na wyspę dotarły nowe międzynarodowe szczepy, z drugiej pojawili się nowi prężni producenci pochodzący z północnej części Włoch. Przede wszystkim jednak niezwykle wzrosła jakość sycylijskich win. Różnorodność szczepów jest zdumiewająca. Spotkamy tu wszystkie międzynarodowe oraz lokalne grona czerwone takie jak: Nero d’Avola, Calabrese, Frappato, Nerello Mascalese, Nocera oraz białe: Insolia, Grecanico, Catarratto, Zibibbo. Na szczególną uwagę zasługują takie wina jak Marsala, Moscato di Siracusa, Malvasia di Lipari i Passito di Pantelleria. Spożywanie sycylijskich win staje się modne ze względu na ich naturalną biologiczną czystość oraz ze względu na ich dobroczynny wpływ na zdrowie i organizm człowieka (szczególnie win czerwonych). Sycylia posiada 19 stref produkcji win klasy DOC.
Wino białe produkowane w 100% z gron Chardonnay. Barwa słomkowa, złocista, rozświetlona, z lekkimi zielonymi refleksami. Bukiet bogaty, podkreślony akcentem wanilii z nutami dojrzałych owoców, szczególnie... więcej
Wino czerwone powstałe w 100% z gron Merlot. Barwa rubinowa o niesamowitej głębi, przechodzące w granat. Bukiet bogaty, z nutą drobnych owoców, w szczególności czarnych porzeczek i morwy, a wszystko to perfekcyjnie połączone... więcej
Wino czerwone wytworzone w 100% z gron Cabernet Sauvignon. Barwa ciemno-rubinowa, bardzo skoncentrowana. Intensywne w zapachu niczym dojrzała, pachnąca czerwonymi owocami konfitura, z wyczuwalnymi kwiatowymi elementy, a w finale... więcej
Eleganckie wino czerwone produkowane w 100% z gron Nero d'Avola. Przez 12 miesięcy dojrzewa w dębowych beczkach. Bukiet rozległy i trwały z nutą kwiatu migdałowego, połączonego z korzennymi akcentami. W smaku pełne, pięknie... więcej
100% Syrah o intensywnej brylantowej barwie rubinu. Bukiet szeroki i długotrwały, z przyjemnymi nutami czerwonych owoców - szczególnie wisni oraz z dodatkiem słodkich przypraw. Bogate w smaku, otulające o bardzo... więcej
Sycylijskie czerwone wino, o głębokiej i intensywnej, czerwono-rubinowej barwie. W nosie nuty owocowe, wypełnione słodkością owoców leśnych. W smaku pełne ciało, w harmonii z okrągłymi i słodkimi taninami. Długie,... więcej
Sycylijskie czerwone wino, o głębokiej i intensywnej, czerwono-rubinowej barwie. W nosie nuty owocowe, wypełnione słodkością owoców leśnych. W smaku pełne ciało, w harmonii z okrągłymi i słodkimi taninami. Długie,... więcej
Jasna, słomkowa barwa. Nos świeży i owocowy z akcentami gruszki, zielonego jabłka i białej brzoskwini. Na podniebieniu powtórzony bukiet aromatyczny, ze świeżą kwasowością, oraz nutami kolendry i mineralnością... więcej
Barwa intensywnej głębokiej czerwieni, prawie czerni, z purpurowymi refleksami. W nosie kompleksowość aromatów, w których idealnie łączy się francuski dąb, ze śliwką, jeżyną i przyprawami. Na podniebieniu... więcej
Jasna, słomkowa barwa. Nos świeży i owocowy z akcentami gruszki, zielonego jabłka i białej brzoskwini. Na podniebieniu powtórzony bukiet aromatyczny, ze świeżą kwasowością, oraz nutami kolendry i mineralnością... więcej
Sycylijskie czerwone wino, o głębokiej i intensywnej, czerwono-rubinowej barwie. W nosie nuty owocowe, wypełnione słodkością owoców leśnych. W smaku pełne ciało, w harmonii z okrągłymi i słodkimi taninami. Długie,... więcej
Wino produkowane z gron Nero d'Avola, ze wczesnego zbioru. Świetlista różowa barwa z czerwonymi refleksami. Bukiet przepełniony aromatami czereśni i czerwonych winogron oraz jeżyn. W ustach owocowość, w której... więcej
Eleganckie czerwone wino uzyskiwane z częściowo podsuszonych gron Nero d'Avola, Nerello Mascalese, Merlot oraz Cabernet Sauvignon. Bogate, ale jednocześnie delikatne i odpowiednio zbalansowane w smaku. Nuty kandyzowanych... więcej
Początkowo wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu, następnie przez 4 miesiące już w butelkach. Otrzymywane metodą appassimento - podsuszania przejrzałych gron,w wyniku której wino ma podwyższoną zawartość... więcej
Doskonałe białe wino o jasnej słomkowej barwie, pełne i bogate w smaku. W aromacie egzotyczne nuty gruszki i białych brzoskwiń idealnie zbalansowane z długim owocowym finiszem. Wytwarzane metodą appassimento, z podsuszanych... więcej
Początkowo wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu, następnie przez 4 miesiące już w butelkach. Otrzymywane metodą appassimento - podsuszania przejrzałych gron,w wyniku której wino ma podwyższoną zawartość... więcej
Początkowo wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu, następnie przez 4 miesiące już w butelkach. Otrzymywane metodą appassimento - podsuszania przejrzałych gron,w wyniku której wino ma podwyższoną zawartość... więcej
Jasna, słomkowa barwa. Nos świeży i owocowy z akcentami gruszki, zielonego jabłka i białej brzoskwini. Na podniebieniu powtórzony bukiet aromatyczny, ze świeżą kwasowością, oraz nutami kolendry i mineralnością... więcej
Wino o silnej i wyrazistej osobowości. W smaku bogactwo jeżyn i dojrzałych wiśni. Barwa rubinowa z purpurowymi refleksami będąca wynikiem 12 miesięcy starzenia w dębie. Świetnie zbudowany, wytrawny w smaku, z trwałym i... więcej
Eleganckie czerwone wino uzyskiwane z częściowo podsuszonych gron Nero d'Avola, Nerello Mascalese, Merlot oraz Cabernet Sauvignon. Bogate, ale jednocześnie delikatne i odpowiednio zbalansowane w smaku. Nuty kandyzowanych... więcej
Wyjątkowe połączenie tropikalnych owoców z nutami ziół. W ustach pełne ciało, ziołowe akcenty, szlachetna mineralność i odpowiednia kwasowość.
Sug. kulinarne: dania rybne i lekkie sałatki.
... więcejKrystaliczna żółto słomkowa barwa z oliwkowymi refleksami. Aromaty tropikalnego melona i kandyzowanych owoców są wspierane przez intensywne mango, kiwi i wiciokrzew, które odnajdujemy w smaku. Naturalna... więcej
Intensywnie czerwone w barwie z odcieniem fioletu. Aromat winny z typowymi nutami jeżyn i wiśni. Wyjątkowo okrągłe i pełne w smaku, z naturalnym i łatwym balansem pomiędzy taninami i kwasowością oraz strukturą i... więcej
Słodkie białe wino deserowe o jasnozłotej barwie. Niezwykle aromatyczne, intensywnie owocowe. Pełne i harmonijne w smaku.
Sugestie kulinarne: twarde wypieki w stylu cantucci, czekolada, twarde sery.
Temperatura... więcej
Białe deserowe słodkie wino o barwie ciemnego złota o intensywnym aromacie z nutami dojrzałych owoców. Pełne i harmonijne w smaku.
Sugestie kulinarne: wszelkiego rodzaju desery i wypieki.
Temperatura... więcej
Wino maderyzowane, wzmacniane winogronową co najmniej dwuletnią brandy, starzone przez minimum 12 miesięcy w dębowych beczkach. Charakterystyczna barwa intensywnego bursztynu. Aromat dojrzałych owoców, z wyraźnymi nutami... więcej
Wino maderyzowane, wzmacniane winogronowym co najmniej 5 letnim brandy, starzone przez ponad 4 lata w dębowych (slawońskich) beczkach. Charakterystyczna barwa ciemnego bursztynu. Delikatny bukiet z subtelną nutą wanilii. W... więcej
Wino maderyzowane, wzmacniane alkoholem winnym, starzone przez 4 lata w beczkach ze slawońskiego dębu. Barwa jasno bursztynowa. Delikatny bukiet z nutami kakao.W smaku wytrawne, gładkie z nutami suszonych owoców.
... więcejNiezwykle przyjemne, eleganckie wino. Aromaty wanilii, kokosu, banana, egzotycznych owoców i mlecznej czekolady. W smaku owocowość z nutami banana i dojrzałej pomarańczy, wyraźna wanilia i przyjemna... więcej
Sycylijski przysmak wzmocniony winogronową brendy. W smaku słodkie ze zdecydowanym aromatem migdałów pasuje do deserów sporządzanych na bazie owoców oraz ciast. Ta odmiana Marsali charakteryzuje się pięknym... więcej
Eleganckie wino czerwone produkowane w 100% z gron Nero d'Avola. Przez 12 miesięcy dojrzewa w dębowych beczkach. Bukiet rozległy i trwały z nutą kwiatu migdałowego, połączonego z korzennymi akcentami. W smaku pełne, pięknie... więcej