Region położony na północnym wschodzie Włoch. Choć jest jednym z mniejszych, to warto pamiętać, że ludność z Eneti zaczęła tutaj uprawiać winorośl już w XIII wieku p.n.e. Większość winnic ulokowana jest na południu, z dala od gór gdzie klimat jest bardzo surowy. Przeważają tu szczepy międzynarodowe, takie jak : Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Bianco, Sauvignon, Traminer, ale również lokalne jak: Manzoni Bianco, Malvasia Istriana, Ribolla Gialla, Picolit, Tocai Friuliano i Verduzzo Friulano. Region słynie z produkcji białych win, uważanych za jedne z najlepszych we Włoszech, choć nie brak tutaj wysokiej jakości win czerwonych: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot czy też endemicznego Refosco dal Peduncolo Rosso. Friuli posiada 1 strefę klasy DOCG dla win Ramandolo oraz 10 dla win klasy DOC.
Przyjemne białe wino wytworzone w 100% z gron Traminer. Barwa żółto-słomkowa ze złotymi refleksami. Bukiet kwiatowy, kompletny z elementami akacji i miodu. W smaku intensywne i przyjemne.
Sug. kulinarne: zakąski... więcej
Wino białe produkowane w 100% z gron Pinot Grigio. Piękna jasna barwa, niemal brylantowa. Bukiet kwiatowy z elementami świeżych oraz suszonych owoców. W smaku przyjemne wytrawne, delikatne, dobrze zbalansowane i... więcej
Aromatyczne i świeże wino cieszy się uznaniem międzynarodowym i jest dumą włoskiego przemysłu winiarskiego. Barwa wina jest jasno słomkowa z zielonymi odcieniami. Bukiet delikatny, pełen nut owocowych i kwiatowych. W smaku... więcej
Sauvignon w wersji Cru. Po ośmiu miesiącach dojrzewania i troskliwej opieki specjalisty z Bordeaux - profesora Denisa Dubourdieu, otrzymujemy jasne w barwie, niezwykle aromatyczne, świeże i "chrupiące" wino. Znajdziemy w nim... więcej
Przejrzysta jasno słomkowa barwa. Intensywny, owocowo-kwiatowy, aromatyczny bukiet, przypominający wisterię. Bardzo przyjmne i świeże w smaku. Duża owocowość i migdałowa słodycz w finale.
Grona: Glera 100%
... więcejBiałe, delikatne wino, nowość z biologicznej winnicy Bosco Del Merlo. Barwa jasna, słomkowa. W nosie słodki aromat polnych kwiatów i owoców o białym miąższu, takich jak brzoskwinie i jabłka. W smaku miękkie,... więcej