To tutaj kończy się kontynentalna część Włoch przechodząc w półwysep. Region słynący z trzech spożywczych doskonałości: szynki parmeńskiej, sera Parmigiano Regiano oraz wina Lambrusco. Uprawa winorośli objęła zarówno doliny jak i tereny górskie, szukając w każdym klimacie własnego „charakteru”. To również kraina o wielowiekowej historii - Etruskowie, Celtowie i Rzymianie zamieszkujący te tereny wnieśli swój wkład w rozwój tutejszego winiarstwa. Najbardziej znane szczepy to: Albana, Trebbiano, Romaniolo, Pignoletto, Bombino Bianco, Lambrusco, Sangiovese, ale znajdują się tutaj również : Barbera, Bonarda, Croatina, Cabernet, Pinot Bianco i Grigio, Sauvignon i Montepulciano. Emilia Romagna posiada 1 strefę produkcji win klasy DOCG: Albana di Romana oraz 20 stref dla win DOC.
Lambrusco to jedyne w swoim rodzaju wino, robiące zawrotną karierę na całym świecie. Czerwone, lekko słodkie wino o wszechstronnym zastosowaniu, wytwarzane drogą naturalnej fermentacji. Żywa czerwono-rubinowa barwa w... więcej
Bardzo przyjemne białe lekko musujące wino, słodkie, wytwarzane drogą naturalnej fermentacji. Winorośl uprawiana jest w rejonie prowincji Reggio Emillia, skąd bierze się nazwa tego napoju. Barwa jasno - słomkowa. Bukiet... więcej
Doskonałe wino lekko musujące, wytrawne, czerwone wytwarzane drogą naturalnej fermentacji.Barwa bardzo żywa rubinowo-czerwona. Bukiet trwały z odcieniem fiołkowym. W smaku wytrawne a zarazem owocowe, żywe, soczyste i świeże.... więcej
Półwytrawne czerwone wino, młode i owocowe. Barwa intensywnie rubinowo-czerwona. Bukiet owocowo-kwiatowy. W smaku okrągłe i harmonijne.
Temp. serw. 18-20 stopni C.
Grona: 100% Croatina
Sugestie... więcej
Lambrusco to jedyne w swoim rodzaju wino, robiące zawrotną karierę na całym świecie. Różowe, lekko słodkie wino o wszechstronnym zastosowaniu, wytwarzane drogą naturalnej fermentacji. Delikatna jasnoróżowa barwa... więcej
Delikatne, codzienne białe wino o świeżym kwiatowym aromacie. Przyjemnie owocowe na podniebieniu.
Sugestie kulinarne: do pieczeni z białego mięsa lub jako aperitif.
Temp.... więcej
Stołowe czerwone wino o barwie intensywnej ciemnej czerwieni. Delikatny kwiatowy aromat. W smaku okragłe, pozostawiające na podniebieniu akcenty ciemnych owoców.
Sug. kulinarne: Pieczone i... więcej
Niezwykle świeże i "łatwe" w piciu, słomkowe w barwie z zielonkawo-żółtymi refleksami. Intensywne w aromacie przepełnionym świeżymi kwiatami i nutami owoców tropikalnych. Nespolino powstaje z dwóch... więcej
Intensywnie rubinowe w barwie, niezwykle swieże i bardzo przyjemne. Dominują w nim aromaty wiśni i fiołka typowe dla Sangiovese, w połączeniu z nutami ziół i czekolady (Merlot). Wytrawne, zrównoważone w... więcej
Białe wino z wyjątkowo odpornego na trudne warunki atmosferyczne szczepu o nazwie Bombino Bianco uzupełnione w 10% o Sauvignon Blanc. Uprawa tych winogron pozwalała rolnikom przetrwać trudne lata kryzysu i spłacić zaciągnięte... więcej
Wino o intensywnie żółto-słomkowej barwie. Uwalnia dla nosa i podniebienia delikatne kwiatowe aromaty konwalii, połączone z brzoskwinią, melonem, gruszką konferencją, zielonym jabłkiem i cytrusami. Zrównoważone... więcej
Czerwone wino ukazujące prawdziwą ekspresję gron Sangiovese z regionu Romagna. Jasno rubinowe w barwie, owocowe, gładkie w smaku korespondującym z przyjemnym aromatem małych czerwonych owoców. Na podniebieniu,... więcej
Produkowane w 100% z gron Sangiovese o owocowym, ale bardzo dojrzałym charakterze. Barwa intensywna czerwono-rubinowa. W smaku łączy dojrzałe akcenty wiśni, jeżyny i śliwki podkreślone złożoną nutą dębowej... więcej
Eleganckie, miękkie i bardzo okrągłe wino, czerwono-rubinowe w barwie z długim i intesywnym aromatem czewonych owoców, konfitury z czarnych porzeczek, lekko dosłodzonym pikantnymi nutami lukrecji. Pełne i skoncentrowane... więcej
Okrągłe i dobrze zbalansowane białe wino z regionu Emilia Romagna. Barwa jasno żółta. Subtelne kwiatowe aromaty i delikatnie owocowy świeży smak sprawiają, ze jest to idelane wino do codziennej konsumpcji.
... więcejBiałe, owocowe, lekko musujące wino. Pełne życia jak koliber i jednocześnie tak delikatne jak trzepot jego skrzydeł. Bardzo przyjemne i łatwe w piciu. Jest doskonałym akompaniamentem dla spotkania z... więcej
Wino wyjątkowe o kolorze żółtego złota z bursztynowymi refleksami. Nos bogaty z nutami moreli, miodu, migdałów i suszonych fig. W smaku otulające, miękkie i przyjemnie słodkie. Posiada świetny potencjał do... więcej
Wyjatkowe czerwone wino o głębokiej rubinowej barwie. Nos bogaty z nutami czereśni, jeżyny i słodkich przypraw. W smaku uwodzicielskie ze zharmonizowanymi taninami. Teluccio jest doskonałym rezultatem tradycyjnej... więcej
Czerwone wino ukazujące prawdziwą ekspresję gron Sangiovese z regionu Romagna. Jasnorubinowe w barwie, owocowe, gładkie w smaku korespondującym z przyjemnym aromatem małych czerwonych owoców. Na podniebieniu,... więcej
Produkowane w 100% z gron Sangiovese o owocowym, ale bardzo dojrzałym charakterze. Barwa intensywna czerwono-rubinowa. W smaku łączy dojrzałe akcenty wiśni, jeżyny i śliwki podkreślone złożoną nutą dębowej... więcej
Czerwone delikatne i miękkie wino z regionu Emilia-Romagna, przyjemne i smaczne zarówno samo, jak i jako akompaniament do wielu potraw. Owocowe, lekko pikantne, z charakterystycznym aromatami wiśni i fiołków.... więcej
Wino o słomkowo-żółtej barwie ze złotymi refleksami typowymi dla grona Albana di Romagna. Elegancki bogaty nos z wyraźnymi aromatycznymi nutami jaśminu i owoców pestkowych, takich jak brzoskwinie i morele, z... więcej
Czerwone wino pochodzące z regionu Emilia Romagna. Barwa jasnoczerwona. Łatwe i bardzo przyjemne dla podniebienia. Lekki owocowy aromat.
Sugestie kulinarne: perfekcyjnie łączy się z mięsem i z serami.
Grona: 100%... więcej
Eleganckie, miękkie i bardzo okrągłe wino, czerwono-rubinowe w barwie z długim i intesywnym aromatem czewonych owoców, konfitury z czarnych porzeczek, lekko dosłodzonym pikantnymi nutami lukrecji. Pełne i skoncentrowane... więcej
Półwytrawne białe wino, młode i owocowe. Barwa słomkowo-żółta, bukiet owocowo-kwiatowy. Odpowiedni jako aperitif oraz do przystawek i dań rybnych, jak również do pizzy.
Temp. serw. 8 stopni C.
... więcejCzerwone, esencjonalne wino powstające z częściowo (30%) podsuszanych gron Sangiovese oferuje aromaty suszonych fig, daktyli, śliwek i wanilii. Na podniebieniu dojrzałe wiśnie obok gładkich, okrągłych tanin. Złożone i... więcej