Znana również jako „zielone serce Włoch” znajduje się pomiędzy Toskanią, Lazio i Marche. Struktura tego regionu to przede wszystkim doliny i wzgórza bogate w lasy i źródła wody. Ze względu na korzystne warunki klimatyczne zadomowiło się tutaj nieprawdopodobnie wiele gatunków winorośli. Uprawą winorośli zajmowali się tu już Etruskowie. Najbardziej znane czerwone grona to: Sagrantino, Sangiovese, Ciliegiolo i Canaiolo Nero, jak również Cabernet i Merlot. Wśród białych gron występują: Trebbiano Toscano, Grechetto, Procanico, Verdello, Verdicchio i Malvasia. Jednym z najciekawszych rejonów winiarskich jest na pewno Orvieto, który w ostatnich latach odnotowuje ogromne postępy w produkcji wina, dbając jednocześnie o walory antyczne regionu. Umbria posiada 2 strefy produkcji win klasy DOCG: Montefalco Sagrantino i Torgiano Rosso Riserva oraz 12 stref dla win DOC.