To przede wszystkim 180 km przyjaznego wybrzeża, ale również region, z którego pochodzi wiele wspaniałych win. Świeży klimat i górzysty teren sprzyjają uprawie winorośli. Słynny włoski pisarz Andrea Bacci wychwalał już w XV wieku zalety win z tego regionu, ale produkcją wina zajmowano się w nim o wiele wcześniej. W ostatnich latach zmieniono filozofię produkcji win i do sprawdzonych własnych szczepów takich jak Montepulciano, Sangiovese, Vernaccia Nera, Serrapetrona, Verdicchio dołączono szczepy z innych regionów, które wspaniale odnalazły się w tym klimacie. Warto wspomnieć o wielkim wkładzie pracy entuzjastów winiarstwa, takich jak Guido Griffoni w przywrócenie do życia i pokazanie nieprawdopodobnych walorów zapomnianych lokalnych białych szczepów takich jak Pecorino i Passerina. „Dla nas odkrycie i poznanie Pecorino było czystą przyjemnością.” Najbardziej znanym winem z Marche nie tylko na rynku włoskim, ale i międzynarodowym jest Verdicchio dei Castelli di Jesi.
Marche posiada 12 stref dla win klasy DOC.
Barwa jasno słomkowa z zielonymi refleksami. Delikatny bukiet owocowo-kwiatowy. W ustach wytrawne, pełne, owocowe z subtelnie gorzkim posmakiem. Starzenie: 3 miesiące w stali, 2 miesiące w butelce.
Barwa jasno słomkowa z zielono-złotymi refleksami. Aromat świeży i bardzo trwały z wyczuwalnymi nutami gorzkiego migdału i dojrzałych owoców. W ustach ekstremalnie eleganckie, harmonijne, pełnocieliste, z odpowiednią... więcej
Ważne! Ta strona korzysta z plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies. Zamknij komunikat.